Artikel door Wendy Govers – van Thiel in het ABHB Trimmagazine 3-2024
Trimmen is een fysiek vak, daar hoeven we niet over te hebben. Combineer dit met allerlei kwaaltjes van je eigen lijf en voor je het weet sta je voor de keuze: Doorgaan met mijn droombaan met pijn of stoppen? Gelukkig is stoppen echt niet nodig. Waar een wil is, is een weg, en dan bedoel ik niet dat je door moet trimmen met continu pijnklachten.
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Op mijn 16e ging het voor het eerst mis. Ik viel van mijn pony en had mijn schouder voor de eerste keer uit de kom. Daarna is mijn rechterschouder nog negen keer uit de kom gegaan zonder duidelijke reden. Een operatie na de vierde keer mocht helaas geen oplossing zijn.
Slechte rug en verwaarloosde polsbreuk
Naast mijn slechte schouder heb ik ook een scoliose in mijn rug. In 2012 brak ik ook nog mijn pols, en door fouten van de huisarts, die vond dat ik me aanstelde en me honden liet knippen met een gebroken pols, genas het slecht. Het hondentrimmen, wat toen nog mijn hoofdwerk was, ging niet meer.
Plukken was al niet echt mijn ding, maar ging nu echt niet meer. Ook het uren werken aan een washond en het hanteren van de schaar werden onmogelijk. Waarop ik besloot dat het kattentrimmen mijn corebusiness zou moeten worden.
Niet lang in dezelfde houding staan en voldoende pauzes
Een van de grootste voordelen van het kattentrimmen is de tijdsduur. Bij een gemiddelde hond ben je 1,5 tot 3 uur aan het werken, terwijl je bij een kat juist snel moet werken en max een uur bezig bent. Soms duurt het zelfs maar 20 minuten. Dit betekent dat je niet lang in dezelfde houding hoeft te staan en dezelfde handelingen hoeft te doen. Daardoor heb je sneller tijd voor een pauze om je lijf even rust te geven.
Niet meer vechten met die grote honden
Daarnaast werk je met veel minder kilo’s. Een grote hond kan zomaar 40+ kg wegen, en als deze zwaargewichten dan ook nog eens niet mee willen werken, sta je met al die kilo’s te vechten. Bij katten is dat anders; dan heb je met 10 kg al een heel groot exemplaar te pakken hebt. Deze 10 kg hoef je als het goed is maar één keer op tafel te tillen en daarna ben je van dat gewicht af. Want het dwingen van een kat om op de trimtafel te blijven is uit den boze. Dit gaat alleen maar stress opleveren.
Ideaal voor de trimmer met lichamelijke klachten
Al met al ben ik nog altijd blij dat ik de omslag heb kunnen maken van het honden- naar het kattentrimmen. En vind het dan ook heel erg leuk om te zien dat er meer van mijn Cats Class cursisten zijn zoals ik, die vanwege lichamelijk klachten hun huidige baan gedag moesten zeggen. En nu een prachtige nieuwe baan hebben gevonden in het kattentrimmen.
Sta stil bij wat jij nog wél kan
Nu wil ik niet per se zeggen dat iedereen kattentrimmer moet worden, al houd ik je natuurlijk niet tegen. Ik heb immers niet voor niets een kattentrimopleiding (red. Cats Class).
Maar buiten dat wil ik je laten zien dat er altijd mogelijkheden zijn. Heb je een lichaam dat niet optimaal functioneert, focus dan niet alleen op wat niet je niet kunt, maar juist op wat je wel kunt.
Vaak wordt gedacht – en ook ik had dat idee – dat een trimmer alle honden moet kunnen doen. Maar wie zegt dat? Valt plukken jou zwaar? Prima, dan doe je dus geen plukhonden meer en stuur je deze lekker door naar een collega die deze rassen wel aankan.
Zit jij niet te wachten op grote washonden? Zelfde verhaal. Of een andere optie, trommel een collega op waar je het samen mee kan doen of neem een washulp.
Kortom: Kijk naar wat je nog wél kan en een heel belangrijk: houd je aan deze grenzen. Op deze manier kan jij nog jarenlang veel dieren helpen zonder pijn. Zo staan zowel welzijn voor de trimmer als het dier voorop.