Een goeie omzet uit je trimsalon? Komend jaar lukt ‘t! 

Heb jij ook een stappenteller? Ik heb m’n doel de afgelopen maanden niet gehaald. Maar mijn omzetdoel, dat haal ik altijd! Lukt dat jou niet? Dan baal je daar vast stiekem van. Als je tenminste überhaupt een doel gesteld had. Wedden dat het je komend jaar wel lukt? Ik daag je uit!

Ik ga mijn stappendoel weer niet halen

10.000 stappen gemiddeld per dag per jaar is mijn doel. Maar op de een of andere manier kom ik er maar niet aan. ‘Er is een verandering in je gemiddelde aantal stappen per dag’ krijg ik te horen van mijn IPhone. Waardoor ik weer aan herinnerd word dat ik verder van mijn doel af ga.

Redenen genoeg waarom het niet haalbaar is

Op normale dagen kom ik ruim aan dit aantal, maar er is altijd wel iets in mijn leven waardoor mijn doel weer verder uit zicht verdwijnt. Vorig jaar startte ik op de bank waar ik door mijn burn-out maandenlang niet van af kon komen. Eenmaal weer up en running viel ik van mijn paard. Schouder uit de kom. Dat werden weer 8 weken zonder actie. En een half jaar later verrekte ik mijn kuitspier waardoor ik weer 4 weken op de bank zat met mijn been omhoog. Daar ging mijn stappendoel!

Maar mijn omzetdoel laat ik niet saboteren!

 Als het gaat om dat aantal stappen, kan ik ermee leven als ik mijn doel niet haal. Maar voor mijn zakelijke omzetdoel ligt dat heel anders. Daar laat ik me op geen enkele manier in saboteren. Zo’n doel waarin ik me niet laat saboteren is mijn jaardoel.

Ik bepaal aan het einde van het jaar wat mijn omzetdoel voor het volgende jaar moet worden en daar ga ik voor. Als je weet wat je per jaar, per maand en zelfs per week wil verdienen dan kun je daar naartoe werken. Om mijn doelen te halen bepaal ik acties die ik ga doen om deze omzet binnen te krijgen, en het enige wat ik dan nog hoef te doen is deze acties uitvoeren en klaar!

Al zie jij 100-en redenen waarom ik het naar beneden bij had kunnen stellen

Klinkt simpel, nietwaar? Ik weet het: jij zit nu vol verbazing dit artikel te lezen. En je denkt waarschijnlijk: maar ho even Wendy, met een burn-out, een gekraakte schouder en vier weken op de bank voor je kuit kun je die zakelijke acties toch ook niet doen? Dat waren toch redenen genoeg om je omzetdoel voor dit jaar te verlagen, als je zoveel weken niet kon werken en die acties er allemaal bij inschoten?

En dat is precies waarom ik mijn omzetdoel haal en jij niet 

Echt, ik zag ook wel dat ik misschien mijn omzet niet zou halen door al die tegenvallers. Maar als ik mijn geplande acties niet kan doen, denk ik allereerst: wat kan er wél? Je wil niet weten hoe goed ik inmiddels met links kan typen, door die schouder 😉 Ik ga niet akkoord met een lagere omzet, tenzij ik weet dat ik er echt álles aan gedaan heb wat mogelijk was.
En jij? Laat me raden: als je al een jaardoel hebt gesteld, zwak je dat waarschijnlijk bij de eerste de beste hobbel al af. ‘Ja, ik weet dat ik 20.000 euro wilde verdienen maar….

–           nu mijn kind ziek is geworden…

–           nu ik een peesontsteking in mijn pols heb….

–           nu poeslief zo’n moeilijke bevalling heeft gehad en ik de kittens moet flessen….

–           nu het deze zomer eindelijk mooi weer is….

….haal ik dat nooit meer” (Kies vooral welk argument bij jou past want ongetwijfeld komen sommige van deze situaties je bekend voor). En dan neem je ineens genoegen met een lager doel.

Niet gek ook als er geen consequenties aan hangen

En hé, ik neem het je niet kwalijk hè! Ik wil je er alleen op wijzen dat het wel een tikje makkelijk is. Want ik durf te zeggen dat je jouw doel nooit hebt gedeeld met wie dan ook. Het is een fictief iets wat alleen jij in je hoofd hebt. Je hebt met niemand ‘afgesproken’ dat je dit echt wil gaan halen. Niemand rekent dus ook op jouw omzet; je man, of je baantje erbij, of je ouders, of je spaarpot… betaalt de rekeningen en je hebt niet beloofd dat je iets zou bijdragen. Op deze manier maak je het jezelf ook wel heel erg makkelijk om je doel te downsizen. Er zitten immers geen consequenties aan.

Volgend jaar gegarandeerd succes

Dus voor 2024 gaan we het anders doen. En wel als volgt:

Stel je doel.
En nee, een doel is niet, ‘Ik wil graag 5 katjes in de week trimmen’. Een echt financieel doel bedoel ik. En ik weet het, we praten niet graag over geld maar als ondernemer is het toch echt nodig dat je geld haalt uit je bedrijf, anders kun je het beter als hobby blijven doen.

Bepaal daarvoor eerst waarvoor jij wil werken het aankomende jaar. Waarvoor je die omzet wilt gebruiken.
Ik help je een handje op weg…. Bijvoorbeeld: minderen bij je baan of wellicht wel helemaal stoppen, die ene mooie vakantie, verhuizen naar je droomhuis, zorgen dat je partner een dag minder kan gaan werken of misschien wel simpelweg een goede boterham op de plank en je rekeningen kunnen betalen.

Zorg dat je duidelijk krijgt welk omzetdoel je moet halen om na belasting nog genoeg winst over te houden om dit doel te halen.

Deel je doel met iedereen die het horen wil. En dan vooral met iemand die ook zijn mond open durft te trekken als je excuses verzint waarom je dit doel dit jaar toch niet kunt/hoeft te halen.

Wedden dat jij er alles aan gaat doen om je doel ook daadwerkelijk te halen, al is het dan maar niet om af te gaan tegenover iedereen met wie je je doel hebt gedeeld.

Afgesproken? Op naar een mooi 2024 waarin jij jouw droomdoel wél gaat halen!

Dit artikel heb ik geschreven voor het ABHB Trimmagazine editie december 23. Benieuwd naar het originele artikel? Bekijk de preview hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu